Velkommen til bloggen min! Håper du får en fin lesing. Legg gjerne igjen en kommentar! :)

fredag 8. juli 2011

Giftstrøm av Eystein Hanssen

Eystein Hanssen kom ut med sin første krimbok, De ingen savner, i 2010. (Du kan lese mine tanker om den boken her) I år er han tilbake med sin andre bok: Giftstrøm. Boken er i salg fra august av, men heldig som jeg er kjenner jeg jo en bokhandler, og har via henne fått lese boken allerede nå! 
På boksomslaget (hentet fra forfatterens egen blogg) står det: 


Under et narkotikaraid i Oslo pågriper politiet fem personer. En av dem er en ung mann fra Uganda. Mens politietterforsker Elli Rathke avhører ham, legger hun merke til et særpreget arr på underarmen.
På samme tid mottar den norske ambassaden i Kampala en pakke. Det spesielle innholdet dokumenterer at Otto Kamperud er tatt som gissel av den nådeløse geriljaen han har forhandlet med i lang tid. Men ingen mottar noe krav om løsepenger. Elli fatter interesse for den unge uganderen og hans bakgrunn. Ikke minst fordi han har gode kunnskaper om hjemlandet. Kidnappingen blir plutselig en sak hun må forholde seg til.
Saken utvikler seg til å bli ekstremt utfordrende og kanskje den farligste i Ellis karriere.I jakten på sannheten må hun og kollega Jan Nereng håndtere både leiesoldater, lånehaier og drevne kriminelle.
Mens den første boken foregår i Oslo, og temaet er prostitusjon, trafficking og barneporno, foregår hoveddelen av handlingen i Giftstrøm i Uganda. Selv om det var vanskeligere å relatere seg til natur,- sted, og personskildringer fra et annet land og kultur enn det en finner i vår egen hovedstad, tok det ikke lang tid før boken fengslet meg helt. Sterke skildringer av barnesoldater, geriljakrig, kidnapping og lemlesting, levende språk og skikkelig "page-turning" preger boken, og jeg leste som besatt i tre dager. Boken var vanskelig å legge fra seg, og spennende og rystende på samme tid. Som Eli (bokhandleren min) sa da hun ga meg boken: "Man kan ikke (som med de fleste krimbøker) tenke at dette er bare fiksjon og en grusom drapsmann som må tas..." 

Hentydninger til "de griske nordmennene" er også noe en kan ta til ettertanke: vi liker å fremstå som en hjelpende hånd til verden med både bistand- og hjelpeprosjekter, men er det innerst inne noe forskjell på oss og andre når det gjeder muligheten til å tjene raske penger på bekostning av et "svakere" land og folk? Jeg ønsker å svare ja, men at griske nordmenn finnes, er jeg overbevist om!

En absolutt sterk, men anbefalt leseinvestering!  

2 kommentarer:

  1. Nok en flott bokanbefaling :-) Heldige du som kjenner en bokhandler og får sniktitte litt før oss andre ;-)

    Riktig god helg - klem Siv

    SvarSlett
  2. Jeg tok meg den frihet å sende linken til din blogg til forfatteren:) Hilsen Eli

    SvarSlett